24-timmar i Dubrovnik

När morgonsolen kastar sina första strålar över Adriatiska havets glittrande vatten, vaknar den antika staden Dubrovnik till liv. Denna pärla, inramad av sina imponerande medeltida murar, bjuder in besökare till en dag fylld av historia, kultur och oförglömliga utsikter.

Dagen börjar med en promenad längs de polerade kalkstensgatorna i Gamla stan. Här kan du andas in doften av färskt kaffe från de lokala kaféerna medan du beundrar den storslagna arkitekturen. Ett måste är att gå på den historiska stadsmuren, där varje steg berättar en historia och varje vinkel erbjuder en ny, hisnande vy över det glittrande havet och de röda taken.

När lunchtimmen närmar sig, lockar de många familjeägda restaurangerna med dalmatiska specialiteter. Sitt ner på en mysig terrass, beställ en tallrik färsk fisk eller skaldjur, och njut av den lugna atmosfären. Efter lunchen kan du utforska det marinblå havet med en kajaktur runt stadens murar, en aktivitet som ger en unik utsikt över staden från vattnet.

En av de mest uppskattade lunchrestaurangerna är "Azur Dubrovnik". Här blandas medelhavsköket med asiatiska influenser, skapande en meny som är både innovativ och oemotståndlig. Restaurangen, belägen i en lugn gränd, erbjuder en avkopplande atmosfär perfekt för en paus från stadens puls.

Eftersom dagen går mot sitt slut, förvandlas Dubrovniks gator till en scen för kulturell utforskning. Många små gallerier och butiker erbjuder lokal konst och hantverk, perfekt för att hitta den där unika souveniren. När kvällen närmar sig, är det dags att bege sig till en av stadens takbarer. Här kan du avnjuta en cocktail medan solen sänker sig över horisonten och färgar himlen i varma toner av orange och rosa.

När det är dags för middag, är "Nautika Restaurant" ett utmärkt val. Denna restaurang är känd för sin exceptionella mat och sin enastående utsikt över det Adriatiska havet och stadsmurarna. Menyn fokuserar på lokala råvaror, med en touch av lyx. Det är en måltidsupplevelse som både smickrar smaklökarna och bjuder på en visuell fest.

Att hitta boende i Dubrovnik är en njutning i sig. Staden erbjuder allt från lyxiga hotell till charmiga bed & breakfast, ofta inhysta i gamla byggnader fulla av karaktär. Att somna till ljudet av vågor och vakna till utsikten över det kristallklara vattnet är en upplevelse som fulländar din dag i denna förtrollande stad.

Det finns verkligen gott om charmiga hotell i Dubrovnik. "Hotel Excelsior" är en institution i sig, med sitt läge precis vid vattnet och utsikt över Gamla stan. Hotellet erbjuder en blandning av lyx, historia och modern komfort, vilket gör det till en perfekt reträtt efter en dag full av äventyr. Om du söker något lite mer personligt, är "Pucic Palace" ett utmärkt alternativ. Detta boutiquehotell, inrymt i en 1700-talsbyggnad på en av Gamla stans torg, erbjuder en intim och lyxig upplevelse med sin unika charm och sin uppmärksamma service.


Pittoreska Colmar i Frankrike

Colmar är en pittoresk stad i regionen Alsace i nordöstra Frankrike. Känd för sin välbevarade gamla stad, sina färgglada byggnader och kanaler, är den ofta kallad "Lilla Venedig". Staden är perfekt för de som älskar historia och arkitektur, med byggnader från renässansen och medeltiden. Colmars gator är en labyrint av kullerstensgator, och man kan vandra runt i timmar och upptäcka charmiga butiker och restauranger.

Ett måste för besökare är Unterlindenmuseet, där man kan se den berömda Isenheimaltaret, ett mästerverk av tysk renässanskonst. Staden är också berömd för sina vinmarker och är en del av Alsace-vinstråket. Det är en utmärkt plats för att prova lokala viner, särskilt Riesling och Gewürztraminer.

För matälskare erbjuder Colmar en mängd lokala delikatesser. Alsace-köket är en blandning av franska och tyska influenser, med rätter som choucroute (surkål med korv) och tarte flambée (en tunn, krispig pizza-liknande rätt).

I Colmar finns flera caféer och restauranger som är väl värda ett besök. Bland de bästa caféerna i Colmar finns Le Boudoir, känd för sin franska charm och mysiga atmosfär​​. Au Croissant Doré är också högt rankad och erbjuder franska efterrätter och en varierad meny​​. Ett annat populärt val är Café de la Lauch, som erbjuder franska delikatesser och är känt för sin gemytliga atmosfär​​.

När det gäller restauranger, så rankas Le Major'L som nummer ett bland Colmars restauranger på Tripadvisor. Den erbjuder en blandning av fransk och hälsosam mat, och är också en vinbar och pub. 

Under vintermånaderna förvandlas Colmar till en magisk plats med en av de mest idylliska julmarknaderna i Frankrike, där gator och torg lyser upp av ljus och dekorationer.

För naturälskare finns det möjligheter till vandring och cykelturer i de närliggande Vogeserna, och floden Lauch erbjuder möjlighet till båtturer genom stadens kanaler.

Colmar är en stad som kombinerar historia, kultur, god mat och vin, vilket gör den till en idealisk destination för en mångsidig semesterupplevelse.

Klassiska Nice gör ingen besviken

Om du funderar på att resa till Nice, finns det massor att se och göra i denna glittrande stad på Franska Rivieran. En av de mest ikoniska platserna i staden är Promenade des Anglais, en strandpromenad där du kan promenera, cykla eller bara sitta och njuta av utsikten över Medelhavet. Nära strandpromenaden ligger den charmiga gamla stan, kallad Vieille Ville, som är en labyrint av smala gator fyllda med färgglada hus, butiker och restauranger. Här kan du också besöka den vackra Place Rossetti och Katedralen Sainte-Réparate.

För en panoramautsikt över staden bör du ta dig upp till Colline du Château, en kulle med en park där du kan ta en paus och njuta av omgivningen. När det gäller stadsdelar är Cimiez känd för sina romerska ruiner och det berömda Marc Chagall Nationalmuseet, medan Le Port, området runt hamnen, är fullt av charmiga butiker och caféer. Masséna är stadens kommersiella centrum med många butiker och restauranger, och det är också där du hittar Place Masséna, ett av stadens största torg.

När det kommer till mat, är Nice hem för flera läckra rätter. Prova till exempel en Salade Niçoise, en lokal specialitet, eller ratatouille, en klassisk fransk rätt som är mycket populär i regionen. En annan måltid att inte missa är socca, ett slags kikärtsbröd som är typiskt för området.

För konstälskare är Musée Matisse ett måste, och om du är intresserad av lyxiga hotell, är Le Negresco en sevärdhet i sig, även om du inte planerar att bo där. Om du reser med familjen kan en lugn stund i Jardin Albert 1er vara en skön avkoppling. Sammantaget erbjuder Nice en perfekt blandning av fransk elegans och Medelhavscharm, och oavsett om du är ute efter kultur, shopping eller bara vill koppla av vid stranden, kommer du inte att bli besviken.

Staden har en rik kulturell agenda med många återkommande evenemang och festivaler. En av de mest kända är Nice Karneval, en av världens äldsta karnevalsfester, som lockar besökare från hela världen med sina parader och färgglada kostymer. Om du är en fan av musik, erbjuder Nice en rad olika musikfestivaler och liveframträdanden som sträcker sig från jazz till elektronisk musik.

Shopping i Nice är också en upplevelse i sig, med allt från lyxiga butiker till lokala marknader. Cours Saleya är en av de mest kända marknaderna, där du kan köpa allt från färsk frukt och blommor till antikviteter och hantverk. Om du är en nattuggla kommer du att uppskatta stadens livliga nattliv med ett brett utbud av barer, klubbar och restauranger som håller öppet till sent.

Med sin mångfald av aktiviteter, sevärdheter och kulturella upplevelser är det inte konstigt att Nice är en av de mest älskade turistdestinationerna i Europa.

Magiska Färöarna

 

Belägen i Nordatlanten, mellan Norge och Island, ligger Färöarna, en ögrupp som bjuder på enastående skönhet och orörda landskap. Omfattande arton majestätiska öar, vars topografi är präglad av skarpa klippor, imponerande fjordar och frodiga gröna kullar, är Färöarna en destination där varje besökare blir betagen av naturens styrka och överväldigande skönhet. Men det är inte bara landskapets skönhet som lockar - Färöarna erbjuder också en rik historia och kultur, vars spår fortfarande kan märkas i vardagen och traditionerna på öarna.

En av de mest populära aktiviteterna på Färöarna är vandring. Öarna är som skapta för vandringsentusiaster, med slingrande stigar som klättrar över bergstoppar och ner i dalar, erbjuder fantastiska utsikter över ögruppens unika landskap. På Färöarna kan varje steg på stigen bli en oförglömlig upplevelse. 

Ett av de mest kända vandringslederna på Färöarna tar dig till byn Gásadalur, som är känd för sin ikoniska utsikt över Mulafossur, ett vattenfall som kaskader ner i havet. Leden är relativt lätt att vandra och tar dig genom ett orört landskap där du får en känsla av att vara vid världens ände.

På ön Mykines kan man uppleva en vacker vandring till Mykineshólmur, en isolerad del av ön som endast kan nås via en hängbro. Där kan man se ett av Färöarnas mest ikoniska fyrtorn samt se någon av öns alla berömda lunnefåglar. Ta gärna god tid på dig, sitt ner och bara njut av vyerna, kanske med en matsäck för att verkligen uppleva lugnet och skönheten i detta isolerade hörn av världen.

Det är lätt att förflytta sig mellan öarna tack vare ett väl utvecklat nätverk av färjor och broar, vilket möjliggör enkel tillgång till olika delar av ögruppen. En del av öarna är också sammanbundna med tunnlar under vattnet, vilket ger ännu snabbare och smidigare resor. Helikopterturer är också tillgängliga för de som vill uppleva en färd med otroliga vyer och kortare restider, men det är bra att komma ihåg att dessa kan vara lite dyrare.

För att uppleva Färöarnas rika kulturarv är ett besök i huvudstaden Tórshavn ett måste. Staden, som är en av världens minsta huvudstäder, har en charmig gammal stadsdel, Tinganes, där röda trähus med gräsbevuxna tak klättrar upp längs de vindlande kullerstensgatorna. Ta sedan en promenad till hamnen för att titta på de färgglada båtarna som ligger förtöjda där.

Om du längtar efter att vandra i ett oförstört landskap, uppleva en rik kultur och njuta av naturens överväldigande skönhet, är Färöarna definitivt en destination att överväga.

Hamburgs bästa frukostställen

Hamburg erbjuder en mängd kulinariska upplevelser, särskilt när det gäller frukost. Så om du bor på ett hotell med trist frukost eller där frukost inte ens ingår kommer här tips på allt från traditionella tyska frukoster till globalt influerade frukostalternativ i Hamburg.

En av de mest populära platserna för frukost i Hamburg är "Café Paris" i stadens hjärta. Här serveras en rad europeiska frukostalternativ, inklusive det läckra "Petit Déjeuner", en fransk-inspirerad frukost som består av färsk baguette, sylt, smör och en urval av ostar och charkuterier. Det är den perfekta platsen för att njuta av en lång, avkopplande frukost och att titta på livet i denna livliga stad.

Om du föredrar en mer traditionell tysk frukost är "Die Kleine Konditorei" i stadsdelen Eimsbüttel det rätta stället för dig. Denna charmiga konditori serverar "Frühstück" på gammaldags sätt, med bröd och brödrullar bakade på plats, ett urval av ostar och charkuterier, och naturligtvis Tysklands berömda Nürnberger korv. Till detta serveras färskpressad juice och starkt, aromatiskt kaffe, vilket gör frukosten till en perfekt start på dagen.

Även om det är lockande att hålla sig till det traditionella, är Hamburgs matkultur mycket mer än bara tysk mat. "Mutterland" är ett annat populärt frukostställe, och här erbjuds maträtter inspirerade av hela världen. Du kan till exempel prova deras amerikanska pannkakor med lönnsirap, eller varför inte deras friska och näringsrika avokadomacka? Men det är deras rikliga "Mutterland Frühstück" som verkligen är den erkliga stjärnan med ägg, rökt lax, frukt, yoghurt, färskt bröd och mycket annat.

För de som söker en mer avslappnad, hipster atmosfär, är "Kropkå" i stadsdelen Sternschanze väl värt ett besök. Detta kafé, som även är ett galleri, serverar organisk, vegan och glutenfri frukost, vilket gör det till en bra plats för dem med specifika kostbehov. Prova deras "Vegane Frühstück", en läcker blandning av vegansk ost, tofu scramble, färsk frukt och hembakat bröd.

"Erste Liebe Bar" beläget i Neustadt-distriktet och är känd för sin mysiga atmosfär och underbara utsikt över den lummiga parken. Detta kafé serverar några av de bästa frukostmackorna i staden, gjorda med färskt, hembakat bröd och kvalitetsingredienser. Deras avokado och fetaost macka, toppad med färska örter, är särskilt populär. Om du vill ha något sötare får du inte missa deras underbara urval av hembakade kakor och bakverk, perfekta att avnjuta med en kopp av deras fantastiska kaffe.

En annan pärla är "Less Political", belägen i den trendiga stadsdelen Sternschanze. Det är en favorit bland lokalbefolkningen och är känd för sin läckra, hantverksmässiga frukost och sin avslappnade, vänliga atmosfär. Deras "Süßes Frühstück", som består av hembakade bröd, färsk frukt, yoghurt och honung, är en söt start på dagen. De serverar också utmärkt kaffe, och om du är en kaffeälskare bör du definitivt prova deras specialitetsbrygg.

Så ge dig ut med håret på ända och testa ät frukost bland turister och bofasta, du kommer inte att ångra dig.

7 prisvärda aktiviteter i Aten för resenärer med liten reskassa

 


Att utforska Aten, den historiska och kulturella huvudstaden i Grekland, behöver inte innebära att du tömmer plånboken. Staden har mycket att erbjuda för resenärer som vill uppleva dess charm på en budget. I det här blogginlägget delar vi med oss av sju prisvärda aktiviteter som du kan njuta av under din vistelse i Aten, oavsett storleken på din reskassa.

1. Promenera runt i Plaka och Monastiraki
Plaka och Monastiraki är två av Atens mest pittoreska och populära områden. Ta en promenad genom de smala kullerstensgatorna, beundra de färgglada husen och ta del av det lokala gatulivet. Här kan du även hitta prisvärda souvenirer och njuta av autentisk grekisk mat på någon av de små tavernorna.

2. Besök det antika agora
Det antika agora är en av Atens mest imponerande arkeologiska platser och härifrån kan du få en fantastisk utsikt över Akropolis. Inträdet är oftast gratis för studenter och EU-medborgare över 65 år, medan det för övriga besökare är betydligt lägre än inträdet till Akropolis.

3. Utforska stadens parker
Aten har flera vackra parker som är perfekta för avkoppling och picknick. National Gardens är en oas mitt i staden, där du kan promenera bland blommor och träd, se på fåglar och besöka en liten zoo. Filopappou Hill erbjuder en fantastisk utsikt över Akropolis och omgivningarna och är perfekt för en solnedgångspromenad.

4. Se väktarbyte vid parlamentet
Varje timme kan du se det traditionella väktarbytet vid det grekiska parlamentet på Syntagmaplatsen. Det är en fascinerande ceremoni som involverar Evzones, de ceremoniella vakterna i sina karakteristiska kläder. Evenemanget är gratis att beskåda och ger en inblick i Greklands militärhistoria.

5. Njut av Atens stränder
Aten har flera stränder som är lätta att nå med kollektivtrafik. Vouliagmeni, Alimos och Varkiza är några av de mest populära stränderna där du kan njuta av sol, bad och grekiska läckerheter utan att behöva betala dyra entréavgifter.

6. Besök Panathenaic Stadium
Panathenaic Stadium, också känt som Kallimarmaro, är en imponerande arena helt byggd i marmor. Här hölls de första moderna olympiska spelen år 1896, och platsen erbjuder en unik historisk atmosfär. Inträdet är överkomligt och du får även tillgång till en liten utställning om olympiska spelen.

7. Gå på en gratis stadsvandring
Det finns flera gratis stadsvandringar i Aten som leds av engagerade guider. Dessa turer tar dig till både kända och mer dolda platser och ger dig en bra inblick i stadens historia, kultur och sevärdheter. Glöm inte att tipsa din guide om du uppskattade rundturen, eftersom de ofta arbetar enbart för dricks.

Genom att ta del av dessa prisvärda aktiviteter kan du uppleva stadens charm och skönhet utan att behöva oroa dig för att spendera för mycket pengar. 

Fem av världens mest spektakulära vandringar

 

Att vandra kan vara en av de mest givande och oförglömliga upplevelserna i livet. Det ger oss möjlighet att utforska världens vackraste platser, från snötäckta bergstoppar och gröna skogar till orörda stränder och djupa klyftor. I detta blogginlägg presenterar vi fem av världens mest spektakulära vandringar som erbjuder fantastiska utsikter och storslagna naturupplevelser. Packa ryggsäcken, sätt på dig dina vandringskängor och låt dig inspireras av dessa otroliga äventyr!

Inkaleden, Peru
Inkaleden är en gammal stig som leder till den historiska staden Machu Picchu i Peru. Den sträcker sig över cirka 42 kilometer och tar vanligtvis fyra dagar att slutföra. Vandringen erbjuder enastående utsikt över Andesbergen, frodiga molnskogar och imponerande Inka-ruiner längs vägen. Var noga med att planera din resa i förväg, eftersom tillgången till leden är begränsad och kräver en officiell guide.

Kungsleden, Sverige
Kungsleden är en av Europas mest kända vandringar och sträcker sig över 430 kilometer genom de svenska fjällen. Den tar dig igenom storslagen natur, från glittrande sjöar och floder till snötäckta berg och frodiga dalar. Den mest populära delen av leden är den som går mellan Abisko och Nikkaluokta, vilket tar ungefär en vecka att slutföra. Här kan du även uppleva midnattssolen under sommarmånaderna och kanske till och med få en skymt av det spektakulära norrskenet.

Milford Track, Nya Zeeland
Milford Track är en av de mest ikoniska vandringarna i Nya Zeeland och tar dig genom Fiordland National Park på landets södra ö. Den 53 kilometer långa leden tar vanligtvis fyra dagar att slutföra och erbjuder enastående utsikt över berg, dalar, sjöar, vattenfall och regnskogar. Glöm inte att stanna vid Sutherland Falls, ett av världens högsta vattenfall, för att verkligen uppskatta den hisnande naturen.

Torres del Paine Circuit, Chile
Torres del Paine Circuit är en av Sydamerikas mest spektakulära vandringar och ligger i det magnifika Torres del Paine National Park i Chile. Den cirka 130 kilometer långa leden tar dig runt parkens imponerande bergsmassiv och erbjuder utsikt över glaciärer, sjöar och frodiga dalgångar. Vandringen tar vanligtvis mellan åtta och tio dagar att slutföra, och du kan förvänta dig att möta varierande väderförhållanden under ditt äventyr. Kom ihåg att boka campingplatser i förväg, då parken har begränsat antal platser för att skydda dess känsliga ekosystem.

Overland Track, Australien
Overland Track tar dig genom hjärtat av Tasmaniens vildmark. Den 65 kilometer långa leden tar ungefär sex dagar att slutföra och sträcker sig mellan Cradle Mountain och Lake St Clair, genom några av landets mest storslagna landskap. Här kan du förvänta dig att se imponerande berg, trolska regnskogar, orörda sjöar och vackra vattenfall. Overland Track är en utmanande vandring, men den belönar dig med en fantastisk naturupplevelse som är svår att överträffa.

Sysselsätta barn under resan

Vi svenskar reser mycket, både inom landet, i norden och i hela världen. När vi reser tar vi också med oss barnen som kanske inte alltid är lika sugna på att sitta still på ett tåg, i en bil eller på ett flyg i flera timmar.

Att sysselsätta ett barn under resan kan vara en utmaning, men det finns många roliga aktiviteter som kan hålla dem underhållna och engagerade. Här är några tips:

Böcker
Låt barnet ta med sig en bok eller två att läsa under resan. Det kan också vara roligt att läsa en bok högt för dem. Man kan också ladda upp med ett par ljudböcker och sagor för barn som de kan lyssna på i sina hörlurar. Glömt inte att göra de tillgängliga offline om du reser utan tillgång till bra internet.

Färgläggning
Ta med färgpennor eller kritor och några färgläggningsböcker eller papper att rita på. Detta kan hålla barnet sysselsatt under en lång tid.

Pussel
Ett litet pussel kan vara en rolig sysselsättning för barn under resan. Det finns också många appar som erbjuder digitala pussel.

Spel
Ta med några enkla spel så som, memory, yatzy eller UNO. 

Musik
Precis som med ljudböcker så kan man förbereda spellistor med deras favoritmusik som de kan lyssna på i sina lurar.

Leksaker
Ta med några små leksaker som är lämpliga för resor. Tänk på att välja leksaker som inte tar upp för mycket utrymme, som är lätta att ta med och som inte låter.

Skapa
Ta med papper och pennor så att barnet kan skapa egna teckningar, måla eller skriva en egen berättelse.

Snacks
Ta med favoritsnacksen, men var försiktig med det allra sötaste och sockerrika då det kan få barnet att bli rastlöst istället.

Filmer
Den kanske sista utvägen är förstås att låta de titta på en film eller två på en surfplatta. Även här är det bra att se till att de finns offline.

Det finns också en rad olika lekar man kan leka i till exempel bilen. Här kommer några tips:

I spy...
En person väljer något i bilen och säger "Jag ser något som är..." och så beskriver man det man ser med ett ord, det kan till exempel vara en färg eller en form.  De andra personerna i bilen försöker sedan gissa vad det är.

Sångstafett
En person börjar sjunga en sång. När de slutar, fortsätter nästa person med en sång som börjar med det sista ordet i föregående sång.

Djurbingo
Skriv ner namnet på olika djur på en papperslapp eller skriv ut en färdig bingobricka med djur på. Under resan ska man sedan försöka se så många djur som möjligt och markera dem på bingobrickan.

Gissa vad jag tänker på
En person tänker på en person, plats eller sak, och de andra personerna i bilen ställer frågor som kan besvaras med ja eller nej för att försöka gissa vad det är.

Ordassociation
En person säger ett ord, och de andra personerna i bilen säger ett annat ord som är relaterat till det första ordet. Sedan fortsätter man i tur och ordning tills ingen kan komma på fler ord.

Bilskyltleken
De personerna i bilen försöker bilda en mening eller ett ord genom att använda bokstäverna på skyltarna som passerar.

Ordtrasslet
En person säger ett ord, och de andra personerna i bilen ska försöka bilda ett annat ord genom att använda bokstäverna i det första ordet. Sedan fortsätter man i tur och ordning.

Gissa melodin
En person visslar eller nynnar en kort melodi, och de andra personerna i bilen ska försöka gissa vilken melodi det är.

Evenemang i Florens

Florens är en historisk stad i Toscana, Italien, som är känt för sin rika kultur och konstnärliga arv. Staden är hem till några av världens mest berömda konstverk, har fantastisk mat, vackra gator och torg, och en avslappnad livsstil som lockar besökare från hela världen.

Det finns verkligen tillräckligt med saker att göra och saker att se här, men det finns också några årliga evenemang i Florens som kan vara värda att se.

Calcio Storico (betyder typ historisk fotboll) är en årlig fotbollsturnering som spelas i juni på Piazza Santa Croce. Spelet är en unik kombination av fotboll, rugby och boxning, och spelas i historiska kläder. Turneringen är en höjdpunkt för florentinarna och en stor attraktion för turister.

Festa della Rificolona är en traditionell festival som firas i september varje år. Under festivalen bär barn lyktor genom stadens gator och sjunger traditionella sånger. Evenemanget avslutas med en fyrverkerishow.

Pitti Uomo är en årlig modevecka för herrkläder som hålls i Florens i januari och juni. Evenemanget lockar modeexperter och köpare från hela världen och är en viktig händelse i modebranschen.

Maggio Musicale Fiorentino är en årlig musikfestival som hålls från maj till juni. Festivalen erbjuder klassisk musik, opera och ballett på några av stadens mest prestigefyllda scener.

Mostra Internazionale dell'Artigianato är en årlig hantverksmässa som hålls i april och maj. Här kan du se och köpa traditionellt hantverk från hela Italien och andra delar av världen.

Dessa är bara några exempel på de årliga evenemangen i Florens. Det finns många fler spännande evenemang att uppleva i denna vackra stad, så var säker på att kolla in vad som händer när du planerar ditt besök.

Resa med tåg i Europa


Tågresor i Europa är en upplevelse man inte får missa. Landskapet som susar förbi, kamratskapet med medpassagerare och känslan av äventyr gör det till ett fantastiskt sätt att se kontinenten. Oavsett om du tar en lugn resa genom vinlandet eller åker mellan städer på ett höghastighetståg, är tågresor ett av de bästa sätten att uppleva Europa.


Vackra tågsträckor

Det finns många vackra tåglinjer i Europa. En av de mest natursköna är rutten från Zürich till St. Moritz i Schweiz. Resan tar dig genom några av de mest hisnande landskapen i Alperna, med snötäckta berg, orörda sjöar och pittoreska byar. En annan fantastisk rutt är Flam Railway i Norge, som tar dig genom höga berg och dalar, förbi vattenfall och glaciärer, innan du kommer till den lilla staden Flam.


Om du letar efter en mer avkopplande åktur, överväg att ta Orientexpressen från Paris till Istanbul. Denna ikoniska tågresa tar dig genom Frankrike, Schweiz, Italien, Slovenien, Kroatien, Ungern och Rumänien innan du anländer till Turkiet. Längs vägen kommer du att njuta av fantastisk utsikt över Genèvesjön, Medelhavet och Balkanbergen.


Hur ska man packa?

Ett bra ställe att börja när du packar för någon resa är med det väsentliga. För en tågresa inkluderar detta föremål som ditt pass, biljetter och alla mediciner du kan behöva (som inte kan köpas på plats). Se till att dessa föremål är lättillgängliga och packade på en plats där du inte kommer att glömma dem.


Packa lätt, tågen kan vara trånga, så det är bäst att resa lätt. Ta bara med det du behöver och lämna onödiga saker hemma.


Ryggsäck eller vanlig resväska?

När du bestämmer dig för om du ska ta med en ryggsäck eller vanlig resväska på din resa, fundera på hur mycket du kommer att gå. Om du ska promenera mycket kan en ryggsäck vara bekvämare. Om du kommer att tillbringa det mesta av din tid på tåget, kommer en vanlig resväska att vara bra.


Om du tar med dig mycket grejer är en vanlig resväska förmodligen bättre. Du kan packa mer i en resväska och det blir lättare att bära. Men om du bara tar med ett fåtal saker kan en ryggsäck vara allt du behöver.


Fundera på vilken typ av resa du ska göra. Om du mest kommer röra dig korta sträckor mellan tågstationer och hotell, eller rentav åka taxi, kommer du förmodligen att vilja hålla fast vid en traditionell resväska. Men om det är mer av en äventyrsresa där du inte vill spendera allt för mycket pengar på transport och kanske väljer hotell långt från stationerna så är ryggsäck oslagbart.

Anledningar att åka till Berlin


Om du behöver fler skäl att besöka Berlin i vår så har vi här en lista på några av de alla anledningar som talar till Berlins fördel.

Museerna
Om du älskar museer måste du besöka Berlin som till och med har en egen ö full med museer. På Museum Island hittar du några fantastiska museer som alla är väl värda att besöka.

Gatukonsten
Berlin har några av de mest kreativa gatukonstverk som finns. Det finns stadsdelar som svämmar över av gatukonst och kronan på verket är förstås East Side Gallery, som en gång var en del av Berlinmuren,  och som nu är världens längsta utomhusgalleri.

Historien
Berlin är en stad med så mycket historia. När du åker till Berlin kan du inte undgå det, eftersom stadens historia gör sig påmind överallt. Trots sin turbulenta historia försöker Berlin inte dölja något utan vill istället utbilda och informera besökarna till staden.

Shoppingen
Berlin är en fantastisk stad om du gillar shopping. Det ikoniska varuhuset Kaufhaus des Westens (KaDeWe) är ett utmärkt ställe att besöka om du vill shoppa loss. Mall of Berlin eller Alexa är också riktigt bra alternativ.

De gröna områdena
Berlin är en stad som är omgiven av grönska. Förutom ett antal små parker runt om i staden är den spektakulära Tiergarten väl värd ett besök. Du kan njuta av en fridfull promenad i detta gamla jaktreservat som också huserar Berlin Zoo i den bortre änden av parken.

Arkitekturen
Berlin har en underbar blandning av arkitektur. Den pråliga viktorianska katedralen står i stark kontrast till den moderna tusenåriga Reichstagskupolen. Den underbara blandningen av gammal och ny arkitektur kan bara lyckas i en stad med en så varierad historia som Berlins.

Ölen
Öl och Berlin går verkligen hand i hand, och även om du kanske inte är en öldrickare kan du inte besöka Berlin utan att ha smakat på några av de lokala ölsorterna eller tagit en rundtur på något av alla mikrobryggerier som finns här.

Julmarknaderna
Att besöka Berlin på vintern är kanske inte ett självklart val, men det är värt att kämpa mot kylan för de magiska julmarknaderna som då finns i staden. Dessa festliga marknader börjar i slutet av november och pågår ända fram till jul. De är fantastiska ställen att köpa med såväl julpynt som julklappar hem. Och förstås en möjlighet att dricka lite gluhwein.

Läs mer om Berlin på www.berlintyskland.se

Rhodos ska bli mer hållbart

Resebolaget TUI ska tillsammans med den grekiska regeringen i ett projekt som går under namnet "The Rhodes co-lab", göra Rhodos mer hållbart som destination. Syftet med projektet är att utveckla Rhodos till en internationell ledstjärna för hållbar utveckling av semesterdestinationer. Hur ska man då lyckas med detta? Enligt ett pressmeddelande ska man samla kunskap, driva innovation, utbilda och utveckla med ambition göra resebranschen mer hållbar. Tanken är också att hela turistnäringen, världen över ska kunna dra nytta av projektet.

Partnerna har åtagit sig att följa FN:s mål för hållbar utveckling, Parisavtalet och EU:s mål att vara klimatneutrala år 2050. Arbetet på semesterdestinationen spelar en avgörande roll för att nå dessa mål. Därför måste konkreta första steg tas omgående för att få igång omvandlingen till en hållbar turism- och semesterdestination.

Turismens ekologiska fotavtryck på ön ska minskas kraftigt genom nya koncept för energi-, vatten- eller avfallshantering. Dessutom kommer Co-Lab att främja moderna mobilitetskoncept på ön. Det senare kan man anta innebär bilpooler med elbilar eller liknande. Man kommer också att jobba med att skydda biologisk mångfald och miljö på ön.

"Jag tror att Grekland är ett land som helt klart vänder blad. Det lämnar efter sig ett decennium av kriser, av smärta. Och jag tror att det är ett land som verkligen vill anamma framtidens utmaningar. Det är viktigt att påpeka att i FN:s hållbarhetsmål talar vi inte bara om ekologisk hållbarhet utan också om social och ekonomisk hållbarhet. Och vi kommer att arbeta mycket hårt för att göra det här projektet till en framgång." säger Greklands premiärminister Kyriakos Mitsotakis.

Lusten att upptäcka nya platser

Att upptäcka världen är nog en mänsklig drivkraft som har funnits i alla tider. På något sätt bor det en upptäckare i oss alla. 

Det finns ju så många platser runt om i världen att besöka, hur i allsin dar ska man hinna med alla? Och hur ska man få råd? Självklart kan ingen människa utforska hela världen. Och de flesta som reser får rätt snart får en favoritdel av världen som de gillar extra mycket.

En del gillar att åka till Asien, andra föredrar södra Europa, några har snöat in på Sydamerika. Allt beror på vad man har för tycke och smak. Men det är förstås också viktigt att se sig om först, så att man inte fastnar i något som man tror att man ska gilla.

Under vintern vill många av oss resa till varmare breddgrader, men då hamnar man i dilemmat att det både är dyrt att flyga till andra sidan jorden och att det ju inte är vidare bra för klimatet/miljön. 2018 kunde man läsa att flygresorna minskade något för första gången på evigheter. Om det beror på den varma sommaren eller om det beror på att folk är mer miljömedvetna är svårt att säga. De senaste åren har förstås pandemin gjort att det knappt har rests alls. 

Så vad kan man då göra. Förstås kan man nöja sig med att mysa hemma med massor av tända ljus, lösa mycket böcker, spela mycket spel och dricka mycket te. Men någonstans där kommer ju ändå lusten att resa att göra sig påmind. Kanske kan man nöja sig med att resa bort var 4:e vinter och på så sätt spara ihop både pengar och koldioxid.

Ett annat sätt är förstås att klimatkompensera men det råder delade meningar om det verkligen är ett bra sätt att köpa sig rent samvete. Sannolikt behöver vi flyga mindre och klimatkompensera för våra liv. Man kan förstås också försöka skära ner på bilåkandet när man väl är hemma till förmån för cykel, buss eller tåg, men även det är ju en sak som vi måste göra samtidigt som vi flyger mindre.

Vi är nog många som hoppas att det snart är möjligt att åka tåg till städer som Paris och Amsterdam utan att man behöver byta sjutton gånger på vägen. Tänk vad mysigt att kunna sova i en egen kupé, äta en bit mat och sedan plötsligt vara framme i en ny stad. Många skulle nog gärna åka tåg om det var smidigare än vad det är nu. 

Intresset för att resa börjar öka igen

 Efter att flygplan har stått på backen i över ett år finns det viss ljusning i sikte. Åtminstone så rapporteras de av sajten Flygresor.se att fler och fler nu söker på deras sajt. Det kan ju tänkas vara en kombination av att vi hoppas på att vaccinationerna ska göra det möjligt att resa snart igen och det faktum att vi bara är så ressugna att vi letar resor bara för att stilla vårt behov.

- Vi tror att det stora lyftet kommer när över 50% av befolkningen har vaccinerats och många populära destinationer öppnar upp för turister, säger Sofi Cederlöf, marknadschef på Flygresor.se

De mest eftersökta destinationerna just nu är följande enligt sajten:

  1. Spanien
  2. Turkiet
  3. Grekland
  4. Thailand
  5. Libanon
  6. Förenade Arabemiraterna
  7. Portugal
  8. Frankrike
  9. Kroatien
  10. USA

Maten du måste prova i Paris


Få saker är så intressanta som att prova på olika maträtter när du är utomlands. Paris är känt för sitt Eiffeltorn, men även maten är värd en resa för sig. Börja gärna med en kopp kaffe med tillhörande croissant. Helst ska du sitta på en uteservering för att smaken ska komma till sin rätt. 

Goda maträtter du inte får missa
Resan är inte komplett utan en löksoppa. Soupe a l’oignon är en klassiker. Förutom att den innehåller en massa lök som kokas i buljong så toppas den sedan med ost som får smälta ner i tallriken. Det hela intas gärna med vitlökskrutonger. Soppan var en gång i tiden fattigmanskost, men är idag en rätt som även serveras på finare restauranger. 

Pot a feu betyder bokstavligen ”grytan på elden” och är en köttgryta som ofta äts till jul. Det är en gryta som får koka ganska länge och som innehåller både kött och grönsaker. En annan god och mustig köttgryta som du måste prova på är Bœuf bourguignon, en rätt där köttet bräseras i rödvin tillsammans med kryddor och svamp. 

Enkelt men utsökt 
Ost är kultur i Paris. Den används inte bara i matlagningen, men äts som den är i bitar eller skivor. En ostbricka tillsammans med ett glas gott vin är himmelskt. Det finns speciella platser som specialiserar sig på det här. Antingen med en guide som visar dig vilka viner passar bäst ihop med ostarna, eller så kan du helt enkelt beställa in ett varierat sortiment, ofta tillsammans med lite skinka och andra godbitar. 

Något mer sofistikerat och kanske inte för alla är de berömda franska sniglarna som serveras med vitlökssmör. Välj en bra restaurang som är kända för rätten. Som efterrätt sitter det alltid väl med crepes. Du kan ofta få dem på gatan i stånd, med olika fyllningar. Ett annat kulinariskt måste i Paris.


Flyget blir elektriskt (snart)

På många ställen runtom i världen pågår just nu ett intensivt arbete för att elektrifiera flyget. Vi resenärer ställer allt högre krav på att vårt resande ska vara hållbart, och flygindustrin förstår att de måste hänga med för att inte bli till dinosaurier och dö ut.

Ett av alla initiativ är Heart Aerospace i Göteborg. Företaget har som mål att ha ett kommersiellt flygplan med plats för 19 passagerare och en räckvidd på 40 mil i drift senast 2026. Självklart inget plan som man kan ta sig ens till Grekland med, men som ett första steg på vägen är det väldigt spännande. Dessa plan kommer att ha 75% lägre bränslekostnader, något som gör att biljettpriserna sannolikt kommer att vara billigare än idag.

Sen har vi jätten Airbus som istället satsar på vätgas för att kunna göra längre flygningar i väntan på att batteritekniken utvecklas. Deras projekt ZEROe är tänkt att börja flyga passagerare 2035 och då snackar vi 100-200 passagerare runt 350 mil.

Så det är bara att hålla tummarna för att alla dessa ambitiösa planer går i lås så att vi kan flyga åtminstone kortare sträcker med renare samvete inom en snar framtid.

Det finns många anledningar att åka till Lissabon



Välkommen till Lissabon, en stad fylld av historiska upptäcktsresande, sardiner och läckra bakverk! Men Portugals huvudstad är så mycket mer än så. Om du är redo att upptäcka den här autentiska och vackra staden så kommer här några tips.

Promenera upp till St. George's Castle (Castelo de São Jorge) och slå dig ner på terassen och njut av ett glas vin medan du beundrar staden som ligger långt där nere.

Besök loppmarknaden "Feira da Ladra" och spendera en timme eller två med att jaga efter exceptionella antikviteter och begagnade reliker.

Besök den fantastiska parken Gulbenkian Gardens och koppla av. Du kommer slippa stadens ljud och du kommer att njuta av tystnaden och skönheten. Underbart!

Shoppa loss på “Armazéns do Chiado”, en historiska byggnad som förstördes totalt efter en brand 1988. Idag har den omvandlats till ett modernt köpcentrum.

Ta en promenad i "Park of nations" från World Expo uställningen 1998. Den har verkligen förvandlats och fått nytt liv de senaste åren.

När du ändå befinner dig vid Park of Nations får du inte missa Lissabon Oceanarium som är den näst största i sitt slag i världen!

Utforska stadesdelen Bairro Alto på kvällen. Det här distriktet är nämligen känt för sina barer och spektakulära atmosfär på kvällen. Gå från bar till bar, utforska gatorna medan du dricker en öl, träffa nya vänner. Det svåra är bara att välja bland alla barer, för man kan inte prova dem alla.

En av de bästa tiderna att besöka Lissabon är i juni. Då blir nämligen hela staden galen när de firar St. Anthony. En riktig höjdare att uppleva.

Den bästa tiden att besöka Lissabon är antingen någon gång mellan mars och maj eller från september till oktober. Då är vädret fortfarande varmt, hotellpriserna är lite billigare och det är överlag färre turister i omlopp jämfört med sommaren. Under dessa delar av året kan man också pressa in några stranddagar. Under högsommaren är det ofta riktigt varmt och stränder är näst intill överbefolkade.

Cykla MTB i Baskien (och mycket mer)


Den spanska regionen Baskien är ett riktigt paradis för den som gillar att cykla mountain bike (MTB). Inte nog med att regionen har en fantastisk natur som erbjuder mängder med olika rutter av varierande svårighetsgrad, dessutom kan man njuta av otroligt god mat och lokalt producerat vin på kvällarna.

Förutom cyklingen så har Baskien också mycket annat att erbjuda. Du kan till exempel vandra, vågsurfa, prova på yoga, dyka och mycket annat. Eller varför inte bara hänga på stranden och slappa.

Vill du ha storstad så finns Bilbao med mängder av upplevelser som bara väntar på dig. Varför inte gå på teater på Teatro Arriaga, strosa runt på matmarknaden La Ribera eller besöka Guggenheimmuseet.  Självklart äter man pinxtos till lunch på någon av alla små och stora hak som serverar detta. Missa inte heller att linbanan upp till Artxanda och få en fantastisk utsikt över Bilbao.

Men åter till cyklingen. De flesta arrangörer har cyklar som man får låna och många gånger cyklar man med en guide som anpassar rutten efter era önskemål och er erfarenhetsnivå. Är man en större grupp kan man hyra en egen guide. Är ni bara 2-3 stycken är det bäst att hålla utkik efter öppna tider då olika turer går av stapeln som man kan anmäla sig till.

Om du bara vill hyra cykel och på egen hand utforska regionen går förstås det bra också. Se bara till att få tips på en bra rutt så att ni inte hamnar på ställen där ni upplever det som svårt att cykla. För att cykla i Baskien är en riktigt härlig upplevelse oavsett ålder och fysisk nivå, bara man anpassar utifrån förutsättningarna.

Upplev norrsken från en bekväm säng

Drömmen om att få se norrsken är stor hos många och i vinter kan besökare ta del av ett nytt och unikt boendealternativ i Umeåregionen.

Längs Vindelälven ligger Ekkorrsele och turistföretaget Aurora Borealis. Här kan besökare uppleva naturen och aktiviteter så som hundspann, stand up paddle board, bäversafari, fiske m.m. Sedan en månad tillbaka är det också möjligt att övernatta i speciella norrskenskåtor.

- "En natt i Aurora Tepee kombinerat med en hundspannstur är ett unikt sätt att uppleva naturen på. Vi har redan haft våra första gäster för säsongen" säger Donald Eriksson, ägare av Aurora Borealis Adventures som ordnar med boendet.

Intresset för norrsken och unika boendealternativ har ökat de senaste åren. Kåtorna blir ett drömboende för norrskensfantaster som vill beskåda fenomenet direkt från en bekväm säng.

Resa med barn till Milano

Att resa med barn är underbart, men du måste planera med dem i åtanke. Beroende på deras ålder brukar det ofta fungera med att varva sightseeing med lek. Roliga museer, parker och något gott att äta kan bidra till att deras resa blir den allra bästa.

Duomo di Milano
En enormt stor katedral som verkligen är imponerande, något som ingen bör missa. Ser ut som en illustration i en saga. Se till att läsa på i förväg så att du snabbt kan berätta om intressanta detaljer som tilltalar de yngre. Ta gärna hissen upp i tornet för en fantastisk utsikt över staden.

Parken Indro Montanelli
Milanos äldsta park, den grundlades redan 1784, ett härligt ställe för en promenad. Vad barnen kanske tycker är mer relevant är att den har ett antal små lekplatser. Många barnfamiljer kommer hit varje dag och stämningen är perfekt. Eftersom parken är stor, över 170 000 kvadratmeter, finns det plats för alla.

Slottet Sforzesco
Detta slott byggdes på 1400-talet, men har sedan dess byggts på och om flera gånger. En imponerande byggnad som underhålls väl och som är spännande att besöka. Idag hyser den flera stycken museer av olika slag. Musik, möbler, konst, träskulpturer och mycket mer. I biblioteket Trivulziana finns da Vincis originella dokument. För att få ut mer av besöket finns det guidade turer på engelska.

Naturhistoriska museet
Museet ligger på två våningar i en gammal vacker byggnad från 1800-talet. Här kan hela familjen frossa i gamla fossiler och skelett. Dinosaurierna brukar vara en höjdare med barnen. Det är Italiens största naturhistoriska museum med över tre miljoner föremål. I tillägg har de runt 100 diorama utställningar som illustrerar olika scener.

Men det finns mycket mer i Milano. Scala-teatern har speciella föreställningar för barn. Fotbollsstadion är en attraktion, samt racerbanan Monza. Med lite planering kommer hela familjen att uppskatta ett besök till Milano.

Läs mer om Milano på www.milanoitalien.se

Amsterdam mitt i sommaren

Amsterdam är på många sätt magisk, allt från de vackra byggnaderna till de ständigt närvarande kanalerna gör att många utvecklar ett ömsint förhållande till denna huvudstad. Lägg till att Amsterdam har imponerande konstmuseer, musikfestivaler och fullt med mysiga barer så är det inte svårt att förstå varför så många vill åka hit på en weekend.

Om man nu råkar befinna sig i Amsterdam mitt i sommarhettan, vad gör man då? För även om medeltemperaturen i Amsterdam i juli ligger runt 21 grader så är det många gånger uppåt 26-27 grader på sommaren. Här kommer därför några tips på saker att göra i Amsterdam när det är riktigt varmt.

Den gigantiska parken Vondelpark är förstås en given plats att befinna sig när värmen är som värst. Här kan man njuta av skugga från såväl träd som de olika caféernas parasoll. Parken har också flera dammar som förstås inte lämpar sig så väl för människor att bada i. Det finns dock en damm för barn som vill svalka sig.

En annan trevlig sak att göra när solen gassar är att åka en kanaltur med någon av alla båtar som trafikerar kanalerna. Hoppa på en båt med öppet däck och låten fartvinden och vattnet svalka dig. För den som är lite mer vågad går det också att hyra en egen båt och ge sig ut på kanalerna.

Att softa på en uteservering när kanalerna är en annan trevlig aktivitet när solen skiner. Testa ställen som Amstelhaven och Hanneke’s Boom för en riktigt bra uteserveringsupplevelse.

Självklart kan man också njuta av kanalerna med egen picknick. Kanalerna vid Prinsengracht, Keizersgracht eller Herengracht bjuder på många trevliga platser vid kanalen för lite fika.

Vill man verkligen svalka sig så är det förstås få saker som slår ett dopp i en pool. Den största utomhuspoolen i Amsterdam hittar man söder om Amsterdam i form av Miranda Bad. Det kostar bara 4 euro att gå in och då får man njuta av 50-metersbassängen en hel dag.

Saker att göra i Alanya om man reser med barn

Om man åker med familj och barn till Alanya vill man förstås hitta på saker som barnen gillar att göra. Många gånger räcker det förstås med poolen eller stranden, men det finns även andra saker som barn brukar gilla att göra i Alanya. Här kommer några tips.

Dimcay
I den iskalla floden Dimcay är det många som gärna tar sig ett uppfriskande dopp. Det är fullt med fisk i floden som fångas och lagas till på en av de många restaurangerna som ligger längs med kanten. Istället för att gå till de första ställena kan det löna sig att åka lite längre upp. Missa inte den 360 meter långa droppstensgrottan som ligger här.

Vattenparken
Water Planet Aqua Park är en härlig stor vattenpark med massor av attraktioner. Både stora vattenrutschbanor och bassänger för de mindre barnen. Möjlighet att bara ligga och sola vid sidan av naturligtvis, liksom ett antal matställen.

Arkeologiska museum
Alanya har sitt eget arkeologiska museum, med flera interaktiva delar för små och stora barn. Det är inbjudande och intressant även för den som inte är förälskad i historia. Området har en rik bakgrund som du får en glimt av här.

Havspark med hajar och delfiner
Sealanya är en stor havspark där du verkligen kan komma nära livet under ytan. Simma med delfiner, åka ner i hajtanken, snorkla i den tropiska bassängen- det finns flera tillfällen att vara en del av det hela. Se delfinernas konster på showen. Bra bassänger även för de allra minsta, så att hela familjen kan njuta av dagen.

Läs mer om Alanya här >>

Foto: Micro Lange

Anledningar att resa

Varför reser vi svenskar så mycket? Svaret på den frågan är nog högst individuellt. Och tider där alla egentligen borde resa mindre är det viktigare än någonsin att fundera över varför man reser. Gör man det för att fly från sitt liv hemma? Då kanske det är bättre att försöka göra något åt det snarare än att sticka iväg på utlandsemester 4-5 gånger om året.

Här kommer några vanliga anledningar till varför man reser.

Utmana sig själv
Du längtar efter nya erfarenheter och nya utmaningar. Resor är det perfekta sättet att testa sig själv. Det driver människor till sina gränser och pushar oss utanför vår komfortzon.

Lära sig
Lärande är en stark orsak till att människor älskar att resa. De vill uppleva något obekant och komma hem med nya färdigheter, insikter eller kunskaper.

Bredda sitt perspektiv
En annan anledning till att folk älskar att resa är att det hjälper till att öppna sinnet. Du inser att det inte finns ett "rätt" sätt att leva livet på. Att möta människor från andra ställen visar att din världsbild inte är densamma som alla andras.

Uppskatta sitt eget liv
När du är trött på i ditt dagliga liv är det lätt att glömma bort vad du har. Dina ögon är inte öppna för vad som är speciellt med ditt eget hem och ditt liv där. När man kommer hem från en resa brukar man se på saker och ting med fräscha ögon.

Bygga och stärka relationer
Den gemensamma erfarenheten av resor gör för det mesta att människor kommer närmare varandra. En familjeresa, en romantisk resa eller en långhelg med tjejerna eller killarna kan stärka viktiga relationer.

Avkopplande
Kanske vill du inte fly från ditt vardagsliv, men alla behöver en paus ibland. Du kanske inte inser hur mycket du behöver komma bort ifrån att ständigt vara tillgängligt via telefon, e-post eller sociala medier.

Shopping och fika i Wien

I Wien finns det shoppingstråk i stadskärnan som helt och hållet är tillägnat fotgängare, här kan du shoppa i lugn och ro bland kända butikskedjor och lokala affärer.

Wien är marknadernas stad i Europa. Det finns mängd olika marknader, men den största och mest populära heter Naschmarkt. Störst fokus ligger här på frukt, grönt, godis, kryddor, ostar och andra delikatesser - såväl inhemska som utländska. Varje lördag så anordnas även en loppmarknad i anslutning till den vanliga permanenta marknaden och här kan man hitta allt, oavsett vad man letar efter. Det är lätt att ta sig dit med tunnelbana och marknaden är stor. Om man är intresserad av att uppleva Naschmarkt så är rekommendationen att man är tidigt ute om morgonen då det snabbt brukar bli väldigt mycket folk.

När man har shoppat klart behöver man förstås äta också, något som man gärna gör i Wien. I Wien inleds det gärna med en förrätt som exempelvis Leberknödelsuppe är en klar buljongsoppa med frikadeller eller en Frittatensuppe som är en klar buljongsoppa med pannkaks-strimlor.

Därefter är det Winerschnitzel eller Tafelspitz, kokt nöt- eller kalvkött med spenat och pepparrot, som oftast beställs in.

Som efterrätt är det vanligt med en bit sachertårta eller apfelstrudel. Sachertårta är en chokladtårta som komponerades av Franz Sacher 1832. När hans son senare grundade det berömda Hotel Sacher i Wien, blev tårtan en specialitet. Apfelstrudel är ett bakverk gjort på smördeg med äppelfyllning.

Förutom wienerschnitzel får du förstås inte heller missa winerkorven. Dessa köper man från korvstånd på gatan och på vissa caféer.

Missa inte heller Nöjesfältet Prater som egentligen är så mycket mer än bara ett nöjesfält. Att kliva in och bara veta om att detta område användes som kejserliga jaktmarker för drygt 200 år sedan får dig att häpna. Här hittar du åkattraktioner som berg- och dalbanor, karuseller och spöktåg, spelhallar och restauranger med underbar mat.

Tips: stanna till i Split


En fantastiskt fin film om staden Split i Kroatien. För många är Split bara en plats man flyger till för att sedan ge sig ut i skärgården eller ner till Mararska rivieran.  När man ser en sådan här film inser man att Split är en stad som verkligen är värd ett par dagars vistelse. Det finns verkligen mycket att se och uppleva här. För dig som är nyfiken på Split finns mer att läsa här: www.splitkroatien.se

Varför gillar så många Karpathos?

Den grekiska ön Karpathos blir för många en evig förälskelse. Varför? Ja den frågan är lite svårare att svara på. Det finns en känsla på Karpathos som är lurig att beskriva. Visst är här vackert, men det finns vackrare öar. Visst finns det fina stränder och mycket att upptäcka. Det är istället något med atmosfären som gör att så många fastnar för Karpathos. Kanske är det för att alla är så vänliga. Kanske är det för att man inte har låtit turismen ta över. Det råder ett härligt lugn över Karpathos, åtminstone om man åker hit före eller efter juli/augusti.

Karpathos stad, som huvudorten på ön heter, är långt ifrån lika charmig som många andra öars städer. Men även här är det en mysig känsla som inte kommer av vindlande gränder och mysiga torg. Istället är det bara en slags genuin vänlighet som råder.

Om man älskar grönskande grekiska öar är kanske inte Karpathos något man på pappret ska söka sig till. Här är det betydligt torrare klimat eftersom ön ligger så långt söderut i Medelhavet. Men på pappret är en sak och verkligheten en annan. Få åker från Karpathos utan att ha blivit lite kära i ön.

Algarve



Algarvekusten är en 150 kilometer lång kustremsa utmed Portugals sydkust. Med det blå havet som närmsta granne är Algarve en riktig pärla, väl värd att besöka. Tack vare regionens milda klimat är det trevligt att besöka Algarvekusten hela året om, men den som vill vara säker på att kunna bada och sola bör dock välja sommaren eller den tidiga hösten. Trots att det är de kilometerlånga sandstränderna som ofta lockar, och som på många sätt kommit att karaktärisera Algarvekusten, finns det också mycket annat att göra här. Portugal är en historisk oas, full av otrolig arkitektur, historiska byggnader och tusenårig historia. Genom att lyfta blicken upp från stränderna kommer du kunna se ett Portugal och en Algarvekust som har så otroligt mycket att erbjuda. Här finns ett gediget utbud av både shopping, mat, vin och vandringsleder, men också charmiga fiskebyar.

50-meterspool som håller olympisk standard på Kreta

På sportanläggning Cavo Spada på Kreta, tas nu det första spadtaget för anläggningens nya olympiska pool. Det allra första spadtaget kommer att tas av den grekiska OS-silvermedaljören Spiros Gianniotis och svenska flerfaldiga medaljören Therese Alshammar. Poolen, som är 50 meter lång, håller olympisk standard och är en del av de faciliteter som anläggningen kontinuerligt utvecklar för såväl elitidrottsmän som motionärer.

Såhär säger Apollos Sverigechef om det hela:
- Vi är oerhört stolta över att den svenska OS-truppen förlägger sitt träningsläger på Cavo Spada, det visar att anläggningen håller hög kvalitet. När vi nu kompletterar med en 50-metersbassäng i OS-klass, är det ett mycket fint tillskott i vårt allt mer populära sportprogram som riktar sig till de breda träningsgrupperna.



På anläggningen kommer bland annat den svenska OS-truppen förbereder sig inför de 23e olympiska vinterspelen i Sydkorea.

Behagligt klimat i Torrevieja även under vintern

För den som vill åka någonstans där det är hyfsat varmt i Europa under den svenska vinter så är Spanien ett hett tips. På den Spaniens östkust hittar man staden Torrevieja som är mycket populär på grund av det härliga klimatet som man finner här under hela året, även vintern. Det är många skandinaver som har staden som sitt andra hem. Det finns ungefär 15 000 svenskar som lever och bor i området runt Torrevieja.

Torrevieja är platsen för dig som gillar att vara omgiven av människor från Sverige och som gillar att känna igen dig, detta samtidigt som du verkligen uppskattar sol och värme. I Torrevieja finns förutom en hel del svenskar, också ett antal svenska caféer, restauranger, svenska kyrkan samt flertalet både svenska och skandinaviska föreningar.

Att ta sig till den spanska staden Torrevieja gör du enklast med flyg till Alicante. Flygplatsen ligger en bit från Torrevieja, närmare bestämt 45 kilometer från staden. Från flygplatsen tar du dig dock enkelt till Torrevieja med någon av lokalbussarna som har flera avgångar under dagen. Ankommer man med sitt flyg efter att dessa bussar slutat gå är taxi ett annat bra och prisvärt alternativ för att ta sig till staden.

Ett måste i Torrevieja är att besöka någon av alla marknader. Exempelvis kan du nattetid besöka marknaden vid strandpromenaden i staden. En annan marknad värd att besöka är den marknad som pågår på fredagar mitt inne i stan. Detta är utan tvekan en av Spaniens största marknader. Utanför Torrevieja, kan du besöka söndagsmarknaden i Guardamar, vackert belägen bredvid odlingen av citroner. Marknaden kallas därav också ofta för citronmarknaden.

Tips om Krakow

Inför ett besök till Krakow kan det vara bra att planera sina aktiviteter, speciellt om man bara kommer över en helg. Det finns nämligen så mycket att se och göra att tiden inte räcker till. Denna lilla stad är full av liv, bland annat för att den är så populär bland alla turister. Men den kan även erbjuda nöjen och shopping för att avrunda besöket.

En annorlunda souvenir kan vara kommunistpropaganda, det är ju inte så väldigt länge sedan som detta var en verklighet. Det finns både planscher och vykort. Något annat som lockar är den stora loppmarknaden som hålls öppen varje dag. På söndagar brukar det dock vara som mest folk och man kan hitta mycket roligt.

Ett antal barer i Krakow serverar fika på dagtid och drinkar nattetid. Här hittar man det mesta, från mysiga, intima små ställen till vilda fester. En del är konstfullt inredda, med gamla symaskiner eller saker från kommunisttiden. Det är bara att gå runt och känna av stämningen.

Krakow har en rad fina museer, som är mycket intressanta. Det var i den här staden som Schindler räddade en mängd judar, och museet om den tiden heter helt enkelt Schindlers fabrik. På den gamla flygplatsen har man en härlig samling med olika flygplan från hela världen. Det anses vara ett av de bästa flygplansmuseerna som finns. Mocak är ett modernt konstmuseum som är inhyst i en vacker byggnad, ett måste när man besöker Krakow.

Den gamla stadskärnan är något annat man helt enkelt inte får missa. Denna medeltida stadsdel är väl bevarad och full med små trevliga gränder och torg. Stortorget är fokus, med vackra byggnader och flera matställen runt omkring. Det finns gratis vandringsturer med guide, så man får ut extra mycket av besöket. Men annars är det trevligt att bara strosa runt på måfå och njuta av de fina byggnaderna och folkvimlet. Gamla stan är också omgiven av en park, som man gärna tar sig en paus i.

Under promenaderna i Gamla stan träffar man på ett antal kyrkor och kloster. Många av dem har både en vacker arkitektur och vacker inredning. Maria kyrkan hör till de mest kända och man bör helst ta sig upp i kyrktornet för att beundra utsikten. Det finns en bit av den gamla stadsmuren kvar, och även en fästning som är mycket väl bevarad.

Ett besök till Krakow blir aldrig tråkigt utan de flesta får istället en önskan att komma tillbaka. För det finns alltid något mer att se eller pröva på.

Foto: Dennis Jarvis (Flickr)

Zakynthos

Zakynthos är den sydligaste ön bland de Joniska öarna. Ön kallas också Zante, eller "Fiore di Levante". Grekiska turister semestrade på Zakynthos långt innan resten av världen fick upp ögonen för denna vackra ö.

Öns geografi sträcker sig från det bergiga landskapet i den norra delen av ön till mjuka kullar och platt landsbygden i söder.

Kalamaki ligger på den södra sidan av Zakynthos. Det är en avslappnad by jämfört med dess granne Laganas. Den ligger bredvid flygplatsen och kan därför bli föremål för visst flygplansbuller. Stranden är huvudattraktionen i Kalamaki och även om Zakynthos upplever något av en turismboom, har Kalamaki fortfarande kvar sin charm.

Tsilivi är en trevlig familjeort med många tavernor och restauranger. Byn ligger ca 10 minuter från Zakynthos stad. Samtidigt som Tsilivi blir allt mer turistanpassad för varje år, finns det fortfarande många traditionella grekiska tavernor som erbjuder bra service och god hemlagad mat. Ett bra val när det gäller boende är Maistrali lägenheter som bara ligger 1,5 km från Tsilivi. Hotellet ligger nära en stort strand och en liten småbåtshamn. Hotellet har många pooler som du kan komma åt, och det ligger samtidigt när alla stormarknader, barer och tavernor i Tsilivi.

Alykes ligger på den östra kusten av ön. Här kretsar mycket kring den fantastiska stranden. Majoriteten av restauranger, barer och affärer ligger på huvudvägen som går strax bakom stranden. Stranden i Alykes är mycket lång och sandig med långgrunt vatten, vilket gör den perfekt för familjer. Den har också två uthyrare av jet skis, vattenskidor och trampbåtar. Det finns också en båt som gör turer till de blå grottorna från stranden.  

Warszawa eller Gdansk?

Under sommarmånaderna är Gdansk ett populärt alternativ eftersom det ligger i närheten av havet. Tidigare en liten stad har den nu vuxit samman med närliggande Gdynia och Sopot, vilket ger större utbud av både butiker och restauranger. De olika orterna är sammankopplade med tåg som går regelbundet så man lätt kan inkludera en dagsutflykt till dem.

Gdansk har dock behållit en del av småstadskänslan, takten är något lugnare. Det är en mycket vacker stad med mycket att se och uppleva. Nattlivet är inte lika intensivt som i Warszawa, men det finns tillräckligt med nöjen för en lång semester. Ett stort antal fina restauranger ser till att man klarar sig bra. En del ligger precis vid kanalen med en underbar utsikt.

Många tycker om att besöka skeppsvarven och Solidaritet museet, det var inte så länge sedan som Gdansk var centrum för den polska fackföreningsrevolutionen. Men det finns också flera fina kyrkor och katedraler, det här är en stad som har en rik historia. Den blev inte heller lika förstörd under kriget som Warszawa så många av de gamla husen står kvar. En del har inretts till hotell, vilket ger en alldeles speciell känsla.

Warszawa å den andra sidan är landets huvudstad och det märks, den har nu väl över 3 miljoner invånare. Stor stad med flera moderna byggnader, vissa riktigt höga. Men också den gamla stadsdelen med sina trånga gränder och fina torg. Här är det ett härligt folkvimmel med gatuförsäljare och konstnärer med många bra ställen för en matbit eller drink. Att det mesta bombades under kriget och har byggts upp efteråt märks inte ens. Slott och kyrkor som är riktigt imponerande, det gäller att planera sitt besök för att hinna med allt. Flera museer som är väl värda att ta sig en titt på, däribland det kända Chopin museet.

Så när det kommer till historia och kultur så har båda städerna ett stort utbud. Polen har en lång och färgstark historia, vilket klart kan ses i dess arkitektur och religion. Det som skiljer städerna mest åt är nattliv och hålligång. Warszawa är fullt av klubbar och barer, det finns bra mycket att välja mellan här. Gdansk går och lägger sig tidigt, men det gör inte dess systerstad. I Sopot kan man festa hela natten, precis som i huvudstaden, och det ligger ju precis i anslutning till Gdansk.

Vandra på Mallorca

Mallorca har länge varit ett populärt resmål på grund av sitt varma klimat och underbara stränder. Men nu har besökarna upptäckt något annat som verkligen kan bli en perfekt semester- att vandra på Mallorca. Det finns många bra stigar och leder av olika svårighetsgrad, och det kan ju lätt kombineras med sol och bad.

Staten har lagt ner tid och pengar på att göra i ordning flera bra leder som är klart märkta med information. Man får inte gå på privat mark, det finns ingen allemansrätt här, men det är gott om plats i det växlande landskapet. På Mallorca finns det hela tio bergstoppar som ligger på över 1 000 meter, så det är inte svårt att hitta en utmaning.

De största säsongerna för vandring är vår och höst, då är det som vackrast och inte heller för varmt. Det finns hundratals olika vandringar att välja mellan, med eller utan guide. Vissa väljer att göra halv- eller heldagsutflykter, medan andra gärna går ut och vandrar i flera dagar. Det finns flera trevliga vandrarhem eller kloster där man övernatta, eller så kan man sova under bar himmel. Tältning är inte tillåtet.

Området runt bergskedjan Sierra Tramontana är den vanligaste platsen för vandringar. Denna ligger på öns nordvästra kust och det är främst de norra delarna mellan Vallemossa och Lluc som folk dras till. Det är viktigt att utrusta sig med bra skor och vatten, för det kan bli ganska varmt under vandringen. Ett plus är att det inte finns farliga insekter eller växter på Mallorca så man kan känna sig trygg i naturen.

Längs med många av vandringslederna finns det också pittoreska byar och historiska byggnader. Många av lederna är gamla pilgrimsstigar och handelsvägar som rustats upp. Andra väljer en vandring som går genom berg och grottor, och som kräver lite mer uthållning. Att vandra genom olivlundar och mandelodlingar är en riktig upplevelse, speciellt när träden blommar.

En populär, lite lättare vandring, går från fyren i Port de Soller fram till bergsbyn Deia, som för övrigt är känd som en konstnärsby. Det är lätt att ta sig ner till havet vid bukten Cala del Deia för en alldeles utmärkt lunch. Ett annat alternativ är att vandra från Coll de sa Gramola fram till Sant Elm. Här går man på bergskedjan med en helt fantastisk utsikt över havet. Båda dessa vandringar klarar man av på några timmar. Annars finns det flera tuffare vandringar som kräver en hel dags insats. Mallorca är platsen för vandringar – oavsett vilken utmaning eller upplevelse man är ute efter.

Foto: Axel Magard

Tips om Split i Kroatien

Detta är en destination som verkligen vuxit till sig de senaste åren och blivit mycket populär, och det med rätta. Här finns det mycket att se och göra, det är som laddat för en härlig semester. Split är näst störst i Kroatien, men anses vara den vackraste. En del av de saker som man inte får missa är:

Som i många andra historiska städer så är Gamla stan en bra plats att börja. Trots att en del av byggnaderna är nästan 2 000 år gamla så känns stadsdelen levande, eftersom folk bor i de flesta hus. Det är en fantastisk blandning av gamla ruiner och palats, med moderna affärer och restauranger runt omkring. Bilar får inte komma in här så man kan gå runt i fred. Här ligger också Diocletians slott, ett gammalt romerskt palats. Gatorna är marmorbelagda och en syn i sig själva. Det kan vara en bra ide’ att ta en guidad rundvandring för att få ut så mycket som möjligt av besöket.

För en trevlig dag ute i naturen kan Marjan vara alternativet. Här kan man vandra runt och njuta av vyerna, men det är stenigt så bra skor är ett måste. Högst uppe på toppen av berget är det en enastående utsikt över omgivningarna, men det finns flera olika nivåer om man inte vill ta sig helt upp. Det går även lokala bussar eller ett litet tåg om man inte har lust att promenera.

Hamnen i Split är en mötesplats, där det alltid är liv och rörelse. Strandpromenaden är ren och fin, med flera ställen där man kan sitta och bara ta det lugnt. Utsikten är underbar med båtarna och havet, och när det blir mörkt så lyser man upp ruinerna runt omkring med en fascinerande effekt. Många små trevliga barer och restauranger för en fika eller måltid. Härifrån kan man också ta sig en båttur till en av de många öarna runt omkring eller se när fiskarna kommer in med sin fångst.

Det finns ett antal marknader i Split som öppnar redan kl. 6 på morgonen. Till väster om palatset ligger huvudmarknaden där man kan köpa färsk frukt och grönsaker, lokala ostar, olivolja och den kända alkoholen Rakija. Sedan finns det även en fiskmarknad och en med kläder. Ett besök till Split kan bli en riktig upplevelse med både stadsliv och natur. Maten är god och det är alltid något på gång.

Uber och Hotels.com i samarbete

Fördelarna med att boka hotell via sajter som Hotels.com bara fortsätter att rada upp sig. Förutom att man får prisgaranti och säker betalning kan man nu även enkelt ta sig till sitt hotell. I alla fall om man bokat hotellet med Hotels.com, då dessa nu har ett samarbete med Uber.

När man landar på en flygplats i till exempel New York kan man plocka upp sin bokning via Hotels.com appen på telefonen och trycka på en "Uber" knapp. En kort stund senare kommer det en taxi som vet precis vart du ska åka.

Jag minns en resa till Amsterdam för några år sedan där taxiföraren inte lyckades hitta mitt hotell. Till slut bad jag honom bara att stanna, och så gick jag själv med hjälp av Google Maps. Varför ska man betala dyra taxameterpengar för att en taxichaffis inte kan hitta?

I dagsläget fungerar Uberknappen bara på Android, men en IOS-version ska vara på gång.